Call us


Globale industriële transformatie: de grote kloof tussen IX-leiders en … de rest
01/06/2021

LNS Research houdt de globale I4.0-evolutie nauwlettend in de gaten.  Waar staat de globale industrie in haar zoektocht naar stapsgewijze verbetering van de organisatie en de productie? Op basis van een mondiale enquête bij 302 bedrijven - in hoofdzaak uit het noorden van de VS, Europa en Azië - komen onderstaande bevindingen naar boven.  We willen hier wel even duiden dat het over bedrijven gaat, waarvan 40% meer dan een miljard dollar omzet realiseert en als ondergrens 30% beneden het half miljard dollar. 40% profileert zich binnen de toeleverketen als toeleverancier naar andere OEM’s.

 

Programma's voor industriële transformatie (IX) zijn duidelijk een belangrijk initiatief voor ondernemingen in alle regio's en bedrijfstakken. 45% van de industriële organisaties is hiermee al bezig en nog eens 23% van de bedrijven verwacht binnen een jaar programma's te lanceren. Van de bedrijven die al technologieën hebben geïmplementeerd, is 42% al meer dan drie jaar bezig met een transformatietraject. Het gemiddelde IX-programma telt tien verschillende initiatieven/projecten en de grootste organisaties hebben er net iets meer. Actueel richten de bedrijven zich op de belangrijkste stappen van proof-of-concept en pilots in het implementatieplan.

38% van de bedrijven zegt dat samenwerking met leveranciers van apparatuur een belangrijk onderdeel is van de transformatie-inspanning. Kwaliteitsobjectieven worden expliciet als belangrijk genoemd. Veiligheidsdoelstellingen zijn dat ook, in die zin dat veiligheidsprestaties rechtstreeks van invloed zijn op de productiecapaciteit en de operationele efficiëntie. Wij zien in deze doelstellingen een sterke aanwijzing dat kwaliteit en veiligheid integraal deel uitmaken van de operationele delta’s, die ze willen verbeteren.

8% van de bedrijven omschrijft het IX-programma als een ‘echt succes’, terwijl nog eens 20% meldt dat ze ‘vooruitgang boeken en dit kunnen becijferen’. Alle andere bedrijven zeggen dat ze in de definitiefase of in de proeffase zitten of ‘vastzitten’ in de proeffase. Het is weinig verrassend dat de meerderheid van de respondenten zich nog in een vroeg of proefstadium bevindt. De top 28% van de bedrijven zegt dat het industriële transformatieprogramma werkt. Wanneer we die zelfbeoordeling vergelijken met het rendement van de investering via gerealiseerde incrementele inkomsten en/of kostenbesparingen, vonden we een goede correlatie tussen de twee definities van succes.  Daarom noemt LNS Research de bedrijven in deze top 28% ‘Industrial Transformation Leaders’ (IX Leiders). In dit rapport verwijzen we naar de andere 72% van de bedrijven als ‘Volgers’, omdat zij nog geen positieve resultaten van het Industrial Transformation-programma hebben (26% van de bedrijven had in 2019 nog geen plannen rond IX, wat meteen het onderwerp vormt van een volgend LNS-onderzoek).

 


De kloof

Bij wat meer onderzoek over ‘hoe’ bedrijven hun IX-programma’s ontwikkelen, duikt meteen de kloof tussen IX-leiders en de rest op. IX-leiders hebben een andere programmafocus en een meer uitgebreide, functionele reikwijdte.

LNS Research ziet verschillende IIoT en geavanceerde industriële analytics-leveranciers aanbevelingen doen aan prospects om software te installeren en onmiddellijk te beginnen met het oplossen van de problemen met de geleverde technologie. Maar blijkbaar is dit niet het rechte pad naar onmiddellijk succes. Voor 60% van de IX-leiders is het immers geen prioriteit om van IioT en technologieën het kernprogramma te maken. Integendeel, 31 % heeft het optimaliseren van individuele bedrijfsprocessen als uitgangspunt. Hieronder zie je het verschil in doelstellingen. De succesvolle organisaties zijn meer bezig met hogere efficiëntie van flows en afdelingen en met opportuniteiten om het verschil te maken met de concurrentie dan met het pur sang uittesten van IioT-ontwikkelingen, App-development en AR en VR. Persoonlijk vinden wij dat ook op onze evenementen zoals ABISS 2021 en Indumation.be 2022 Expert Classes en partnerdemo’s vanuit deze functionele optiek moeten uitgebouwd worden.

 

OrganisatieSales team

+32(0)56 24 59 41 – Evelien Desmyttere
+32(0)56 24 11 40 – Iris Devos
+32(0)56 24 59 44 – Mario Dejaegher 

Email
indumation@industrialfairs.com

Invent Media BV
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk


Wanneer


Woensdag 31 januari 2024
10.00 - 18.00 u

Donderdag 1 februari 2024
10.00 - 22.00 u (Nocturne vanaf 18.00 u)

Vrijdag 2 februari 2024
10.00 - 16.00 u

Waar


Kortrijk Xpo - hallen 1-4-5-6
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk (België)Volg Indumation.be !

       

© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten