Call us


De Belgische 5G-belofte – we’re not there yet, the best is yet to come
06/05/2021

Tijdens het online 5G congres van Brewery of Ideas viel de intro-sessie van Johann Marquez-Barja, (Professor – Head @ Wireless Cluster IDLab Antwerp at University of Antwerp – Imec) sterk op als buitenbeentje. Je kan de presentatie trouwens hier vinden.

We slaan graag even de introductie over, maar onthouden wel deze quote :”it all started with sms”.  Na 1G, dat enkel gericht was op het overbrengen van voice, ontstond vanaf 2G de behoefte om beperkte data onder de vorm van een short message over te brengen.  3G en 4G gingen in essentie over hetzelfde als 2G: het overbrengen van steeds bredere bundels data via streaming en apps voor dagelijks menselijke consumptie.

Nu zijn we aan 5G toe. "Ik benoem het nog altijd als een belofte”, verduidelijkt Marquez-Barja. "Vandaag gaat het over meer dan louter de data, het gaat nu over “extra diensten” en bovendien niet enkel meer tussen mensen”. 5G-technologie is naast veel data vooral “snelheid, capaciteit en het verbinden van mensen, voorwerpen en machines”.  Die diensten worden mogelijk gemaakt via Enhanced Mobile Broadband, Ultra Reliable Low Latency Communication en Massive Machine Type Communications.Hoe ver staat het met die belofte?  De releases.

"Die belofte invullen, kan technologisch pas als we er in slagen om alle aspecten van radio interface en netwerk architectuur exponentieel te vernieuwen.  Het invullen van die belofte werd sinds 2018 samengevat in doelstellingen, criteria en verwachtingen (releases) van het 3d Generation Partnership Project met als doel om aan de 3 essentiële benchmarks te voldoen.  We evolueerden van release 15, 16, 17 en werken nu aan release 18" zegt Marquez-Barja, - we zijn er nog steeds niet “echt”.  Hij stelt dat pas effectief het derde criterium “massive IoT” voldoende commercieel uitrolbaar zal zijn in 2025.

Marquez-Barja splitst de toepassingsgebieden in 2 verticals.  Er is het commercieel toepassen van geoptimaliseerde services voor mensen in het dagdagelijkse leven (b2c), en er is het industriële aspect waar voorwerpen en machines gegevens uitwisselen (b2b).  Momenteel zoekt 5G eerder haar toepassingen in het tweede segment, meer specifiek dan nog binnen bepaalde domeinen (cfr grafiek hieronder).  De toename in gebruik in b2b zal onrechtstreeks wel zijn impact hebben op de consument, maar dat is niet de essentie.Het aantal Europese testen in bovenstaande is de indicator voor onze prioriteiten.  Transport en logistiek, automotive, multimedia (niet-consumer) en VR-toepassingen behoren tot de top geteste markten in december 2020.  Op Europees niveau mag je Spanje als frontrunner beschouwen, België prijkt in de lagere middenmoot naast Griekenland en Roemenië. Globaal scoren de VS, China, Zuid-Korea en Japan als leader of the pack in 5G-readiness.Volgens een enquête van Statista bij 145 mondiale IT-specialisten in 2019,  zijn onderstaande de markten waarin 5G in de komende jaren snel zal groeien.  Automotive prijkt eenzaam aan de top met 70 procent, gevolgd door cloud services, en pas op de derde plaats Industry4.0.  België (en Europa) testen voornamelijk de 5G-uitrol in Automated Mobility waar vooral de menselijke factor, de efficiëntie en de incidentpreventie primeren.In België wordt druk getest in de haven van Antwerpen met automated barge control en automated driver in loop docking.  Concreet betekent dit dat de dure en onproductieve tijden voor de scheepskapitein, de aanschuivende vrachtwagens, de kranen bij het binnen-en buitenvaren, het laden en lossen kunnen worden vermeden door goede real-time dataplatformen en tele-operatoren.  Imec werkt verder ook mee aan het project waar ze met 5G slimmere snelwegen willen maken waar auto’s informatie ontvangen en delen, en aanrijdingen en files vermijden.
Take-away : We’re not there yet – the best is yet  to come.

5G is duidelijk in het prille stadium waar een aantal markten (vooral b2b), in hoofdzaak transport en logistiek, prioritair getest worden. De fysieke beperkingen van het spectrum: de nationale en internationale wetgeving lopen achter op de noodzaak naar standaarden en momenteel zijn er te weinig bedrijven die in B2C, van 5G een business model willen maken. Er wordt verder op grote sites zoals havens, luchthavens en grote bedrijfsterreinen getest met private 5G netwerken, maar een publiek netwerk waar bedrijven en consumenten op kunnen inpluggen: dat is voorlopig nog een brug te ver.  5G is dus een belofte die werkelijkheid wordt… maar nog niet echt voor 2025.  We laten niet na om u via onze nieuwsbrieven en events up te daten van alle concrete 5G-verdiensten voor de industrie.

OrganisatieSales team

+32(0)56 24 59 41 – Evelien Desmyttere
+32(0)56 24 11 40 – Iris Devos
+32(0)56 24 59 44 – Mario Dejaegher 

Email
indumation@industrialfairs.com

Invent Media BV
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk


Wanneer


Woensdag 31 januari 2024
10.00 - 18.00 u

Donderdag 1 februari 2024
10.00 - 22.00 u (Nocturne vanaf 18.00 u)

Vrijdag 2 februari 2024
10.00 - 16.00 u

Waar


Kortrijk Xpo - hallen 1-4-5-6
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk (België)Volg Indumation.be !

       

© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten