Skip to content Skip to navigation

Schroefproces met cobot

Schroefproces met cobot

AWP

Om de operatoren te ondersteunen, ging WAAK met AWP op zoek naar een manier om hun proces te automatiseren zonder dat er afscherming nodig is. Voor WAAK was het belangrijk dat de schroefrobot ondersteuning biedt aan personen met een handicap. WAAK zocht naar een robot die samenwerkt met de operator, en universeel inzetbaar is.

Combinatie robot - inbouwschroevendraaier

De case werd besproken en AWP zorgde voor demomateriaal, zodat alles uitvoerig getest kon worden. Na de nodige testen werd samen het materiaal besproken. AWP en WAAK kozen voor een elektrische inbouwschroevendraaier die bevestigd wordt aan een cobot (collaborative robot). AWP adviseerde om een elektrische schroevendraaier te gebruiken, omdat deze verschillende koppels kan vastzetten. De schroevendraaier kan ook zeer traag aandraaien, wat relaxatie van koperverbindingen tegengaat. De cobot is een compacte robot die rekening houdt met de operator door de ingebouwde veiligheid. De cobot geeft de volgorde van de onderdelen weer en schroeft deze vast, waardoor er geen losse verbindingen zijn.

Bewaking van het proces

De inbouwschroevendraaier geeft de mogelijkheid om meerdere schroefcycli te programmeren in functie van koppel/hoek en snelheid. De bitselectors zorgen voor een extra bewaking dat de juiste bit wordt genomen. Het onderdeel wordt pas vrijgegeven na de volledige, gecontroleerde assemblage, wat een extra veiligheid geeft dat alle verbindingen volledig en mooi loodrecht worden vastgeschroefd.

Door de positiecontrole van de schroevendraaier worden de operatoren ontlast. Het preciesere werk gebeurt nu met meer controle en met 100% zekerheid dat alles ingeschroefd is. De cyclustijd van de assemblage wordt versneld door de cobot. Doordat het werk vereenvoudigd is, betekent dit ook dat elke operator nu aan dit station kan werken, en de robot kan steeds ingezet worden voor andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld verlijmingsopdrachten.
 

AWP
AWP
AWP

In de wereld van de schroeftechnologie is het belangrijk om vooruit te gaan, en zeker niet stil te staan. Daarom is het voor ons ook zeer belangrijk om aanwezig te zijn op een beurs gespecialiseerd in technische innovaties, om onze vernieuwende en duurzame producten te presenteren: automatisatie in de schroefwereld, in hoogte verstelbare werktafels en ergonomische matten.

Kurt Willems, Zaakvoeder